Portal za podršku malim i srednjim preduzećima

Digitalbee – lider u digitalnoj transformaciji obuka za zaposlene

Objavljeno: 14.12.2023. Izvor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma
DigitalBee

Emocionalna inteligencija (EI) čini značajan dio vještina za koje se danas smatra da su ključne za liderstvo i efikasnost na radnom mjestu, bolje međuljudske odnose i veću šansu za napredovanjem. Iako kompanije ulažu značajne resurse u koučing, obuke uživo ili online, šest od 10 zaposlenih kaže da nikada nije imalo bilo kakvu obuku na radnom mjestu.

Koristeći svoje dvadesetogodišnje iskustvo, Jasna Pejović i Valentina Radulović, suosnivačice domaće kompanije Digitalbee, razvile su mobilnu aplikaciju Flourish kako bi pomogle kompanijama da unaprijede EI svojih zaposlenih. Korišćenjem ovog svojevrsnog digitalnog kouča (trenera), zaposleni dobija predlog ličnog plana razvoja, prolazi kroz interaktivne personalizovane vježbe i rješava kvizove, i može da prati sopstveno napredovanje.

Kako bi svoju aplikaciju plasirala i šire od domaćeg tržišta, ova mlada kompanija konkurisala je za podršku za nastup na virtuelnom sajmu kroz programsku liniju za podršku internacionalizaciji koju je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma sprovodilo 2022. godine. Aplikacija je prihvaćena, a rezultati podrške, uz posvećenost i dobru stratešku pripremu Digitalbee, govore sami za sebe

Ova podrška došla je u pravom momentu, s obzirom da je nastup na ovakvim konferencijama u skladu sa našom strategijom osvajanja novih tržišta. Direktna komunikacija sa HR direktorima i izvršnim direktorima potencijalnih klijenata omogućava nam plasiranje aplikacije na regionalnom nivou, navodi Valentina.

U razgovoru sa Valentinom saznali smo da domaće startap kompanije često dožive neuspjeh zbog otežanog izlaska iz okvira Crne Gore. Zbog toga je Digitalbee konkurisao i dobio sredstva za nastup na najvećem evropskom virtuelnom skupu HR profesionalaca i entuzijasta iz okruženja i svijeta.

Virtuelni sajmovi omogućavaju kompanijama da dosegnu širu publiku i uspostave kontakt sa novim potencijalnim klijentima, partnerima ili saradnicima mimo tradicionalnih kanala prodaje. Budući da nema potrebe za troškovima putovanja, smještaja ili izrade štanda, učešće na njima obično nosi niže troškove u poređenju sa fizičkim događajima. Ovo može biti posebno korisno za manje kompanije ili startape sa ograničenim budžetom.

Kompanija Digitalbee imala je svoj virtuelni štand koji su posjetioci mogli da (virtuelno) posjete. Kako ističe Valentina, najveća korist od učešća na ovakvom događaju je networking, odnosno dolaženje do kontakata sa kojima je, nakon događaja, moguće započeti pregovore.

To je bilo potpuno novo iskustvo za nas, s obzirom da smo prvi put nastupali na virtuelnom sajmu. Morali smo da osmislimo izgled štanda, kao i promotivne materijale koji su bili dostupni sve vrijeme trajanja skupa. Drugi segment nastupa uključivao je prezentaciju naše aplikacije.

Zahvaljujući dobroj pripremi, strateškom targetiranju potencijalnih klijenata i podršci koju je obezbjedili Ministarstvo, Digitalbee je prevazišao planirane ishode podrške. Danas Digitalbee već ima distributera iz Srbije koji im pomaže da na tržište Srbije plasiraju Flourish aplikaciju. Pored networkinga, učešće na ovakvim događajima omogućava dalju izgradnju brenda, što je ključno, i povećanje njegove vidljivosti.

Bez dileme bih preporučila ostalim preduzećima učešće u ovakvim programima podrške. Potrebno je ovakve konkurse učiniti još vidljivijim za privredu, tako što bi se promovisali ljudi i preduzeća koji su iskoristili programe podrške, kao i ostvarene rezultate.

Predstavnici Ministarstva, zaduženi za ovu liniju podrške, jako su agilni i brzo odgovaraju na svaki upit i nedoumicu, naglašava Valentina. Za Digitalbee bilo je posebno značajno to što su u Ministarstvu imali razumijevanja za okolnosti koje se javljaju u stvarnom poslovnom životu, demonstrirajući na taj način da su pravi saveznici u internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija.

Slične objave

ProizvodnjaUspješna priča

Dameo – novi brend kao osnova za dalji rast

20.07.2023.
ProizvodnjaUspješna priča

Barska uljara - Uz mentorsku podršku do povećanja rentabilnosti i likvidnosti…

01.06.2023.