Portal za podršku malim i srednjim preduzećima

Reforma procesa registracije preduzeća

Objavljeno: 13.05.2022. Izvor: Sekretarijat Savjeta za konkurentnost

Početkom 2021. godine na Savjetu za konkurentnost, formirana je radna grupa za reformu procesa registracije preduzeća, kojom koordinira Sekretarijat, a čiji su članovi predstavnici državnih institucija i privatnog sektora.

Cilj radne grupe je nastavak rada na realizaciji aktivnosti koje su još od 2019. godine prepoznate kao prioritetne, i koje su usmjerene ka obezbjeđivanju potpune elektronske registracije svih oblika privrednih društava, što će značajno olakšati procedure privatnom sektoru, ubrzati procese u Upravi prihoda i carina, pozitivno uticati na transparentnost, ali i rangiranje CG na izvještajima koji ocjenjuju ovu oblast.

U toku 2020. ovaj proces je pojednostavljen za nekoliko koraka, a zatim i početkom 2021. razvojem aplikacije za elektronsku registraciju društava sa neograničenom odgovornošću (efirma.tax.gov.me).

U cilju daljeg unapređenja u ovoj oblasti u toku je formiranje i nove radne grupe koja će okupiti predstavnike javnog i privatnog sektora, koja će imati za zadatak kreiranje posebne regulative za oblast registracije privrednih subjekata, koja će detaljno razraditi ovu oblast.

Dokumenta

Analiza stanja u oblasti registracije preuzeća sa mjerama za unapređenje

Pojednostavljenje procesa registracije preduzeća u Crnoj Gori, kao rezultat nove legislative i promjene poslovnih pravila maj 2021

Slične objave

Više oblastiVodiči i informacije

Novi portal za mikro, mala i srednja preduzeća dostupan na biznis.gov.me

16.06.2022.
Vodiči i informacije

Opšti uslovi korišćenja

23.03.2022.